Roncalligroep

De groep is in 1963 opgericht door twee onderwijzers van de RK-lagere school in Nijkerk. Er was toen niet veel georganiseerd verenigingsleven in de stad. Aanvankelijk was het de bedoeling een waterscoutinggroep te vormen, maar dat bleek na twee jaar niet haalbaar.

Hoewel het vanaf het begin één groep is geweest hadden de speltakken toen elk een eigen naam: John F. Kennedygroep-verkenners , Niek Saviohorde-welpen, Florence Nightingale-groep kabouters en gidsen.

Na de samenvoeging van de landelijke verenigingen in 1973 tot Scouting Nederland wordt in 1974 besloten van de groep een stichting te maken. Dit was ook aanleiding om de verschillende benamingen van groep en speltakken op te heffen. De nieuwe naam wordt: Roncalligroep. De groep is daarmee vernoemd naar Angelo Roncalli, die beter bekend is als Paus Johannes XXIII. Deze paus heeft veel betekend voor de Rooms-katholieke kerk.

Accommodatie

De eerste twee jaar was het onderkomen een oude zolder boven een werkplaats in de binnenstad. In 1965 krijgt de groep de beschikking over een eigen klein clubhuis op een andere locatie in de binnenstad. Vijf jaar later wordt dat clubhuis wel erg klein voor de groeiende groep. Aan de rand van de stad, in een toekomstig bedrijventerrein, kan tijdelijk een voor de sloop staande boerenschuur die provisorisch wordt opgeknapt worden gebruikt waar een deel van de groep in de zomer naar toe trekt. Er is dan voor het eerst ook speelruimte buiten het clubhuis. In 1975 wordt duidelijk dat de groep zowel de schuur als het clubhuis in de binnenstad moet verlaten. Er wordt net op tijd nóg een voor de sloop staande boerderij aan de noordkant van de stad gevonden. Ook hier wordt de schuur provisorisch opgeknapt. Na twee jaar blijkt echter dat de schuur niet weg hoeft voor de nieuwbouw van de stad en komt de mogelijkheid om de schuur te verbouwen tot een echt definitief clubhuis. Met subsidie en heel veel vrijwilligers is het clubhuis met de naam ’t Thielenhoekje in een halfjaar tijd van een tochtige lekke schuur omgebouwd tot een echt scoutinghome met verwarming en goed sanitair. In 1981 wordt het gebouw aan de Nautenaseweg officieel geopend. Het staat dan nog in een kaal weiland, maar er zijn al wel vele kleine boompjes en struiken geplant. Nu ligt er een ruim speelveld dat dicht is omzoomd met bomen en struiken en er is een mooie kampvuurkuil aanwezig.

Bijzonderheden

Hangmatten

Omstreeks 1970 beginnen de verkenners van de groep met het maken van een eigen hangmat voor het zomerkamp. De hangmat wordt gemaakt op een spijkerplank, een methode die in de groep is uitgevonden. Sinds die tijd is het een standaard gebruik voor scouts om tijdens het kamp in de zelfgemaakte hangmat te slapen. Een gebruik dat nog jarenlang door Scouting Nijkerk voortgezet mag worden.

MiniRock

De explorers van de groep organiseren in 1999, 2000 en 2002 een lokaal rockfestival: MiniRock. Ze bieden hiermee beginnende muziekgroepen en solisten een podium voor publiek. Een schuur in het buitengebied wordt omgebouwd tot muziektempel en er is kampeergelegenheid in het aanliggende weiland. Dit is al lange tijd niet georganiseerd, maar wellicht wordt er nieuw leven in geblazen door de muzikale vrijwilligers van Scouting Nijkerk.