Kiliaen van Rensselaer 1

Het begin van de Scouting in Nijkerk ligt vlak na de Tweede Wereldoorlog. Er bestonden toen verschillende kleine groepen. Enkele ervan zijn samengegaan, en hieruit is de Kiliaen van Rensselaergroep ontstaan. Later is deze groep weer gesplitst in de groepen Kiliaen van Rensselaer I en II. Kiliaen van Rensselaer I zijn landscouts, Kiliaen van Rensselaer II waterscouts.

 

Kiliaen van Rensselaer

Kiliaen van Rensselaer was een beroemde Nijkerker, die in de zeventiende eeuw geboren is op een boerderij aan de Nijkerkse Beulenkampersteeg. Deze boerderij staat er nu nog. Kiliaen vertrok op jeugdige leeftijd naar Amerika, en werd daar een van de stichters van New York, het gebied Nieuw Amsterdam werd door zijn voorvaderen vanuit Amsterdam bestuurd.

Ter nagedachtenis aan deze Nijkerker is er in de Grote Kerk een groot grafmonument en op enkele plaatsen in New York is nog staads de naam Van Rensselaer terug te vinden.

De keuze voor de naam van onze groep was voor de oprichters dan ook niet moeilijk. Kiliaen van Rensselaer was immrs een man met een grote ondernemerslust! Hij wilde het onbekende ontdekken, een groot kenmerk van Scouting.